החופש הגדול נגמר וכמו בכל התחלה גם בחזרה לבית הספר, החשש והפחד עשויים להפריע: חוסר הוודאות, הסביבה החדשה, ההיכרות עם ילדים ומורים חדשים ועוד. המרכז להורות משמעותית מזכיר שמדובר בקושי לגיטימי ומציע דרכים להתמודדות עם הפחדים והקשיים, בכדי שהשנה תהיה מוצלחת
החשש: כמו בכל מסגרת חדשה קיים פחד מהלא נודע. ילדים בנוסף עלולים לחשוש מהסביבה החדשה והלא מוכרת, או לפחד ללכת לאיבוד.
כיצד ניתן להתמודד? הכנה מוקדמת תמנע ברוב המקרים את החשש, שוחחו עם הילדים על תחושותיהם, ונסו להעניק להם כמה שיותר פרטים על סדר היום. בנוסף, הסבירו להם שהם יכולים לפנות לכל מורה או בעל/ת תפקיד בבית הספר אם לא ידעו כיצד להגיע אל יעדם, כמו גם לתלמידים אחרים.
החשש: המעבר מגן לבית הספר או המעבר לכיתה גבוהה יותר וקבלת שיעורי בית מאתגרים יכולים לאיים על ילדים רבים, העשויים לחוש שהם מאכזבים את הוריהם כי הם מתקשים.
כיצד ניתן להתמודד? הזכירו לילדיכם שאתם גאים בהם בכל מצב ואתם בטוחים שהקושי הוא זמני. זכרו שלא תוכלו להכין את שיעורי הבית במקום ילדיכם, אבל הם יכולים לפנות אליכם בכל שאלה ותשמחו לעזור, אם תדעו- חשוב להסביר שגם מבוגרים לא יודעים הכל. בנוסף, תוכלו ליצור יחדיו פינת לימוד מסודרת, בה יהיה כל הציוד שהילדים צריכים: כלי כתיבה, ספרים, מחברות, מחשבון ושאר ציוד- פינת לימוד תהפוך את המשימה לנוחה יותר, לילדים יהיה מקום מוגדר ללמידה.
החשש: בתחילת הדרך, ילדים רבים מפתחים חשש שמא לא ימצאו חברים ויישארו מבודדים.
כיצד ניתן להתמודד? בעת הכניסה לבית ספר חדש או עלייה לכיתה א', תוכלו להסביר שהחשש משותף לכל הילדים, כי כולם חדשים ואינם מכירים אחד את השני, לכן אין מה לחשוש וכל מה שצריך זה מעט זמן. בעת עלייה לכיתה גבוהה יותר, רוב הסיכויים שילדכם מכירים את שאר התלמידים, תוכלו להזמין ילדים אחרים לביתכם ולחדש את הקשר שאולי התרופף בזמן החופש הגדול.
החשש: הרגשה של אי יכולת או חוסר רצון לדבר מול קהל.
כיצד ניתן להתמודד? מענה ו/או שאילת שאלה בכיתה עלולים להיות בעייתיים לילדים ביישנים. הדרך להתגבר על פחד מקהל היא לדבר בפני קהל למרות הקושי. עד שילדכם ייפתחו ויביעו את עצמם בעצמם, תוכלו לפנות אל המחנכת מראש ולבקש ממנה לאפשר להם לענות על השאלות מיוזמתם כאשר היא שואלת את כל הכיתה. בנוסף, הנחו אותם לסמן את הקטעים שלא הבינו או להקיף בעיגול שאלות שנתקלו בהן בקושי, ולגשת למורה בסוף השיעור. דרך נוספת לפתור את הבעיה היא לעודד את ילדכם להצטרף לחוג בו יהיו חלק מקבוצה ויהיו חייבים לתקשר, להביע את עצמם וליצור קשרים עם ילדים נוספים (דוגמת חוג מוזיקה, ספורט קבוצתי וכדומה).