הכירו את היסטוריית המרכז להורות משמעותית מנקודת מבטה של המנהלת – גילית אבטליון | ראיון אישי
המרכז להורות הוקם בשנת 1990. קומץ מנחות, שלמדו הנחיית הורים במכון אדלר, רצו לפתוח מקום להנחיה בעיר אשדוד, יחד עם האחראית עטרה מלאך. מלאך, המנהלת הראשונה של המרכז, הייתה באותה התקופה ראש תחום הורות ברשות העירונית למאבק בהתמכרויות. עם פתיחתו, בכל שנה הצטרפו לצוות מנחות נוספות. בתחילת הדרך צוות המרכז מנה 15 מנחות, אליהם הצטרפה גילית אבטליון, מנהלת המרכז להורות כיום, בשנת 1994. כשעטרה עזבה החליפה אותה מרים צוייקר ואחריה הגיעה עדה לפיצינגר, בשנת 2001.
מבית הספר להורים למרכז להורות משמעותית
בבסיס ההנחיה היו מפגשי קבוצות הורים שהותאמו לאוכלוסיות חלשות בשכונות העיר, בשיתוף הרשות העירונית למאבק בהתמכרויות ואלימות ותחום שיקום שכונות. הנחיית ההורים הייתה במתכונת שנתית ונמשכה כ- 25 מפגשים. באותה התקופה קראו למרכז “בית הספר להורים”.
ההחלטה לשנות את השם נקבעה בעקבות הרצון לפנות להורים לא ממקום גבוה, כמורים או כמחנכים, אלא ממקום שווה – להראות להורים שהם יודעים להיות הורים, הם רק צריכים הכוונה – חיזוק הידע הקיים, הקשבה לאינטואיציה והוספת חיזוקים. צוות המנחות רצה להדגיש לא מדובר בלימוד מחדש וכי ההורים לא מגיעים ממקום של אפס ידיעה – הורה יודע להיות הורה, הוא רק צריך להוציא מהכוח לפועל.
באותה התקופה היה קושי להרכיב קבוצות הנחייה ארוכות טווח ואז נולד הרעיון לשינוי בתפיסה, ועיקרו הנגשת ההנחיה להורים. זו הייתה תחילת הדרך של ההנחיה הפרטנית, המנחות הוותיקות והמנוסות של המרכז פגשו הורים בביתם, להכוונה אינטימית ומותאמת, לסדרה של 6-7 מפגשים. החידוש הנוסף היה סדנאות ופעילויות לפי צרכי ההורים, משמע, מנחות המרכז יצאו לשטח – לגני הילדים ובתי הספר, דיברו עם צוותי החינוך ובדקו את צרכי ההורים בעיר ולפיהם, בנו סדנאות בנושאים שונים – דוגמת גבולות וסכנות גיל ההתבגרות. בצוות המרכז הבינו שלהורים קל יותר להתחייב להגיע לשישה מפגשים, במקום ל- 25, כך אוכלוסיית היעד גדלה.
מיקום בית המרכז
עם הרחבת הפעילות והצורך בהגעה למספר רב של הורים, עלתה שאלת המיקום. בתחילה, ישבו המנחות במשרד בבניין העירייה הישן, ברובע ד’ ומשם יצאו לפעילויות ולבתי ההורים. אחר כך עברו למתנ”ס עוזיאל. עד לאותו הזמן, הורים רבים ברחבי העיר לא שמעו על המרכז ועל פעילותו ופנו לגורמים חיצוניים. על מנת למנף הרצון בפיתוח, בהנגשת השירותים ובפרסום המרכז בחוצות, המרכז להורות משמעותית חיפש בית.
בשנת 2010, עם כניסתו של ד”ר יחיאל לסרי, ראש עיריית אשדוד לתפקידו, הובטח למנהלת המרכז, להקים בית להורים. בחודשים הראשונים לתחילת כהונתו, לסרי זימן את מנהלת המרכז, עדה לפיצינגר ואת סימונה מורלי, מנכ”לית הרשות, יחדיו הם החלו במהלך להקמת בית למרכז להורות ובשיתופי פעולה בין הרשות העירונית והמרכז להורות לבין יהודה פרנקל, ראש מנהל החינוך וגורמי עירייה נוספים. הבית החדש של המרכז להורות הוקם ברובע י”ב, ברובע מרכזי בעיר, צעיר ומיושב. המבנה החדיש והמזמין, מנכיח את המרכז להורות בעיר.
המודל האשדודי הייחודי
נושא ההורות הוא קונצנזוס, יש לחזק את ההורים בתפקידם, אך המרכז היחידי בארץ הוא המרכז להורות משמעותית שבאשדוד. במרכז מבקרים תכופות גורמי ממשלה ונציגים מערים נוספות, הרוצים ללמוד על המודל הייחודי ולפתחו. לאחרונה, נשמעים קולות הקוראים לתקצוב ולחקיקה בנושאי ההורות והמשפחה. מהלך כזה, אם ייצא לפועל, יוכל להקל על הקמת מרכזי הורים בערים נוספות ברחבי הארץ ועל פיתוח והנגשת המודל.