Skip to main content
0

זו השנה החמישית, שיחידה 105 (המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת), מקדישה חודש שלם (חודש פברואר) לקידום חשיבה, למידה ושימוש נבון, אחראי ובטוח עבור ילדינו ברשתות השונות והמגוונות. השנה, חודש פברואר מתקיים בסימן שמירה על החוסן הדיגיטלי בעידן ה-AI (בינה מלאכותית) והצבע שנקבע כמוביל מסר זה הוא הצבע הכחול.

בימינו, אנו כהורים, מגדלים ילדים בעולם דיגיטלי שהפך חלק בלתי נפרד מחיינו ומשתנה במהירות. התפתחות הבינה המלאכותית (AI) מאתגרת את המרחב והשימוש בו פי כמה.

בהמשך להרצאתו של שחר כחלון שהתקיימה מטעם המרכז להורות משמעותית בשבוע שעבר (11 בפברואר), ובעבור מי שלא הצליח להצטרף אליה, ריכזנו עבורכם5 טיפים מרכזיים וחשובים כיצד נוכל לשמור על ילדים ונוער בטוחים יותר ומודעים יותר ברשת שמשולבים בה תכני AI?

  • שיח פתוח ועדכני – דברו עם ילדיכם על ההתפתחות הטכנולוגית החדשה – הבינה המלאכותית – בדקו עימם מה מכירים עליה? האם נחשפו/התנסו בעבודה עימה? מה היכולות שלה? תנו דגש לתוצרים אפשריים שלה דוגמת: תמונות, סרטונים, צ'טים, תכנים, והסבירו שלא כל מה שרואים נכון או אמיתי.
  • זיהוי מידע אמין – בשל העובדה שלא כל מה שרואים/קוראים נכון או אמיתי, למדו אותם מיומנויות בסיסיות של הטלת ספק, בחינה ובדיקה – לבדוק מקורות, להצליב מידע, לשאול "מי יצר את זה?", "האם זו עובדה או דיעה?", "האם זה דמיון ויצירתיות או בהכרח מציאות?".
  • זיהוי ודיווח על תכנים מזיקים – הבינה המלאכותית יודעת לייצר תוכן מותאם שמוכתב לה, בכלל זאת, תוכן שעלול להיות מטעה, מסוכן ו/או פוגעני. עודדו את הילדים לשתף אתכם בכל דבר שנראה להם חשוד/מטריד.
  • הגדרות פרטיות ובקרה הורית – התאימו יחד את הגדרות האבטחה באפליקציות וספקו לצד ההגבלה הסבר רציונאלי, הדגישו את החשיבות של פרטיות אישית ומה ההשלכות כשזו אינה קיימת, הפעילו בקרה הורית בהתאם (סינון והגבלת תכנים, מתן אישור להורדת אפליקציות, התחברו בעצמכם לאפליקציות על מנת לחוש את המרחב ולזהות סכנות פוטנציאליות).
  • מודעות לתקשורת עם זרים – הדגישו כי מאחורי פרופילים ברשת (ברשת חברתית, במשחק גיימינג, בצ'אטים וכד') יכולים להסתתר אנשים לא מוכרים, מתחזים או לא באמת קיימים (בוט) – גם אם הם נראים "אמיתיים" לחלוטין. מכל מקום, למדו אותם לחשוד בכל פנייה, לשתף מבוגר אחראי שיתן את הדעת בנושא, לא למסור על עצמם פרטים/תמונות/סרטונים ואף הנגישו להם מידע – למי פונים במצוקה/במצב בו חוו/חשו פגיעה ברשת (הטרדה, אלימות, בריונות, איומים וכד').

לסיכום, ההגנה הטובה ביותר היא קשר פתוח ואמון! בואו נהיה שם עבור ילדינו ונלווה אותם בבטחה בעולם הדיגיטלי.

Close Menu